News

Overvelde verbindt wetenschap en kunst

Published on October 25, 2017
Category Soft Robotic Matter

Op 25 oktober ontving AMOLF-groepsleider Bas Overvelde op het Cinekid festival in Amsterdam een subsidie voor het maken van een interactieve kunstinstallatie. Het werk en twee andere inzendingen kunnen worden gemaakt dankzij het internationale fonds “Supernatural: stories of worlds to come”. De installatie van Overvelde en zijn Soft Robotic Matter groep heet “Edge of Chaos”. Overvelde en zijn designpartners Vasilija Abramovic en Ruari Glynn van het Engelse Interactive Lab zijn enthousiast over deze kans en starten binnenkort de bouw van de installatie. Als het werk klaar is zal het te zien zijn op locatie van alle vier de initiatiefnemers van het fonds: Cinekid, la Gaîté Lyrique, KIKK and WoeLab.

“Edge of Chaos”
Wat gebeurt er tussen orde en chaos? De interactieve installatie “Edge of Chaos” nodigt bezoekers uit grensgebieden te doorkruizen en te ervaren hoe het is om omgeven te zijn door uiterst geordende en anderzijds zeer turbulente systemen. De installatie gebruikt structuren uit de groep van Overvelde in een kinetische installatie om een wonderlijke sfeer te creëren. De “Edge of Chaos” weerspiegelt ontwerpprocessen van de toekomst waarin nieuwe materialen, technologieën en ideeën een belangrijke rol spelen in plaats van het systematisch opbouwen aan de hand van bouwstenen. En niet te vergeten de rol van kunstmatige intelligentie! Het project brengt technische en creatieve processen samen en is daarmee een mooi voorbeeld van de AMOLF-werkwijze.

“Edge of Chaos” is een samenwerking met Interactive Lab van de Bartlett School of Architecture in Londen (www.interactivearchitecture.org).

Kijk naar de winnaars van ‘The Open Call – Les Voyages de Capitaine futur’ van het KIKK Festival op Vimeo.

“Edge of Chaos” is te zien in 2018 op de volgende locaties:

  • De ‘Capitaine futur’ en de ‘Supernature’ tentoonstelling, bij La Gaîté Lyrique in Parijs, van april tot juli 2018
  • Het Cinekid film, televisie en digitale media festival in Amsterdam (onderdeel van MediaLab tentoonstelling in oktober 2018
  • Little.KIKK: een evenement georganiseerd met KIKK festival in Namur, België, november 2018
  • Een van de drie projecten zal te zien zijn op WoeLab in Lomé, Togo eind 2018.