News

Hugo Doeleman wint NWO Natuurkunde Proefschrift Prijs 2019

Published on October 17, 2019
Category Resonant Nanophotonics

Vandaag werd bekend gemaakt dat AMOLF/UvA promovendus Hugo Doeleman de NWO Natuurkunde Proefschrift Prijs 2019 heeft gewonnen. Doeleman promoveerde op 18 januari cum laude aan de Universiteit van Amsterdam met het proefschrift ‘Hybrid Resonators for Light Trapping and Emission Control’. Doeleman deed zijn onderzoek in AMOLF’s Center for Nanophotonics in de groep van Femius Koenderink in nauwe samenwerking met Ewold Verhagen (AMOLF) en Robert Spreeuw (UvA). Zij zijn als promotores trots en blij met de erkenning voor het wetenschappelijk talent van Doeleman.

Onderzoek
Tijdens het promotietraject bij AMOLF/UvA heeft Doeleman nieuwe combinaties van nano- en microstructuren onderzocht die licht kunnen vangen. Licht vangen is nuttig, want hierdoor versterk je de kans op interactie van licht met materie – bijvoorbeeld voor een fluorescerend molecuul. Het grootste deel van het onderzoek gaat over combinaties van optische micro-trilholtes en metalen nano-antennes. Deze micro-trilholtes zijn heel goed in het lang vasthouden van licht –wel honderdduizend trillingen lang – terwijl de antennes goed zijn in het sterk concentreren van het licht in een klein punt. Doeleman zegt, “wij hebben laten zien, theoretisch en experimenteel, dat je met een combinatie van de twee – dus een antenne ín een trilholte – beide kunt bereiken: lang opslaan én sterk concentreren. Door met de afmeting van de antenne te spelen kun je bovendien kiezen hoe lang en hoe geconcentreerd je het licht wilt opslaan.”

Een kleiner deel van het onderzoek gaat over een bijzonder soort gevangen toestand voor licht. Hierbij wordt licht gevangen in een optisch rooster, ondanks het feit dat er stralende toestanden beschikbaar zijn om te ontsnappen. Het licht zit als het ware vast in een ‘gevangenis zonder muren’. “Zo hebben wij voor het eerst de polarisatiestructuur van deze gevangen lichttoestand experimenteel onderzocht.”

Hugo Doeleman ontvangt de prijs tijdens het jaarlijkse natuurkundigencongres Physics@Veldhoven op 21 en 22 januari 2020. De prijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro plus een beeldje. Voor het brede publiek schrijft Doeleman blogs op Kennislink. Sinds enkele maanden is hij postdoc onderzoeker aan het ETH in Zürich.

Meer informatie over de NWO Natuurkunde Proefschrift Prijs