News

Vici-beurs voor Gijsje Koenderink

Published on February 26, 2019
Category Biological Soft Matter

AMOLF-groepsleider Gijsje Koenderink ontvangt van NWO een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro voor haar onderzoek naar de wijze waarop levende cellen omgaan met mechanische stress. Vici is een van de grootste persoonsgebonden premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers. NWO verstrekt de beurs aan 32 vooraanstaande wetenschappers.

Onderzoeksplan
Koenderink is ontzettend blij dat ze met de Vici-beurs haar onderzoeksplan kan uitvoeren. Ze vertelt hierover: “We weten dat levende cellen grote mechanische vervormingen in het lichaam kunnen weerstaan, maar ook dat ze in staat zijn zichzelf te vervormen tijdens processen als celdeling. Wij zijn van plan biomimetische eiwitnetwerken te ontwikkelen die dit unieke materiaalgedrag nabootsen, met als doel om de rol van mechanica in biologische processen te begrijpen. Daarnaast hopen we inspiratie op te doen voor het maken van slimme materialen.”

Vernieuwingsimpuls: over de Vici
De Vici-financiering is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. De Vici-financiering is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee instrumenten zijn de Veni-financiering (voor pas gepromoveerden, tot 3 jaar na promotie) en de Vidi-financiering (voor ervaren postdocs, tot 8 jaar na promotie).

Gijsje Koenderink is bij AMOLF hoofd van de afdeling Living Matter en groepsleider van de groep Biological Soft Matter. Ze is tevens bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Meer informatie over de Vici honoreringen

Credits: Nout Steenkamp