News

NWO Vidi-beurs voor Bruno Ehrler

Published on May 30, 2017
Category Hybrid Solar Cells

AMOLF-groepsleider Bruno Ehrler heeft een NWO Vidi-beurs ontvangen. De beurs stelt Ehrler in staat onderzoek te doen naar een veelbelovend nieuw materiaal voor zonnecellen. NWO heeft aan 89 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend.

Metaal-halide perovskiet
Met de Vidi-beurs wil Ehrler de geheimen van een nieuw zonnecel-wondermateriaal ontrafelen. Dit nieuwe materiaal, metaal-halide perovskiet, heeft de onderzoekgemeenschap verrast met een zeer hoog zonnecelrendement. Het vangt licht goed in en vertraagt recombinatie van ladingsdragers, een mechanisme dat leidt tot het verlies van ge√ęxciteerde elektronen. ¬†Materialen die deze twee effecten combineren zijn zeldzaam en dat wekt de interesse van de onderzoekers. Zij zijn van plan meer te weten te komen over de achtergrond van deze eigenschappen en hoe we ze het beste kunnen gebruiken in zonnecellen.

Vernieuwingsimpuls
Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Meer informatie over de Vidi-beurzen op de website van NWO.