Technische ondersteuning

ENG | NL

AMOLF wil verbanden blootleggen die nog door niemand zijn ontdekt. Daar is unieke geavanceerde apparatuur, elektronica en software voor nodig. Vaak moet die speciaal worden gemaakt. AMOLF heeft hiervoor vier gespecialiseerde technische afdelingen in huis. De experimenten worden uitgevoerd in vier laboratoria met de meest geavanceerde technieken. Het onderzoek wordt verder ondersteund door groepstechnici. Zij zijn volledig toegewijd aan het bouwen en onderhouden van de apparatuur in de groep.
Voor elk experiment werken onderzoekers en technici van verschillende afdelingen nauw met elkaar samen. Ze stemmen de onderzoeksvraag, experimentele opzet en infrastructuur exact op elkaar af.

Mechanical Design

De Mechanical Design groep ontwerpt het mechanische gedeelte van de experimenten die bij AMOLF worden uitgevoerd. Ze maakt gedetailleerde bouwtekeningen voor instrumenten, installaties en onderdelen daarvan. De groep werkt nauw samen met de Fine-Mechanical Design groep.

Lees meer

Precision Manufacturing

De Precision Manufacturing groep bouwt nieuwe wetenschappelijke apparatuur of onderdelen daarvan, of past deze aan. Ook adviseert de afdeling onderzoekers en labtechnici van AMOLF en ARCNL over materialen, constructies en mechanische mogelijkheden.

Lees meer

Electronics Engineering

De Electronics Engineering groep maakt de elektronische schakelingen die nodig zijn om de fysische, chemische en biologische experimenten bij AMOLF uit te voeren. De elektronica moet extreem nauwkeurig werken, vaak onder extreme omstandigheden.

Lees meer

Software Engineering

De Software Engineering group maakt software op maat voor het synchroon aansturen van lasers, motoren, camera’s, detectoren etc. bij fysische experimenten en voor het registreren, weergeven en opslaan van data uit die experimenten.

Lees meer

AMOLF NanoLab Amsterdam

Het AMOLF NanoLab Amsterdam  biedt de faciliteiten en de expertise om structuren te produceren en te karakteriseren van de micro- tot de nanoschaal. In de clean room wordt geëxperimenteerd met verschillende typen lithografieprocessen. Het AMOLF NanoLab Amsterdam is opgericht door AMOLF, UvA en VU, maar ook andere instituten en bedrijven maken er gebruik van. Het AMOLF Nanolab is een van de partners van NanoLabNL.

Lees meer