News

Organoïde project gehonoreerd in NWO Open Competitie ENW – Groot

Published on February 24, 2020

Het project ‘Organoids in time’ is een van de twintig nieuwe consortia die van start kan gaan dankzij financiering van NWO: de Open Competitie ENW – Groot. De financiering bedraagt in totaal 2.5 miljoen euro.

AMOLF-groepsleider Jeroen van Zon (tevens projectleider) werkt in het project samen met Hans Clevers (Hubrecht), Jacco van Rheenen (NKI), Hugo Snippert (UMCU), Sander Tans (AMOLF) en Pieter Rein ten Wolde (AMOLF).

Organoids in time
Onze darmen doen meer dan we denken: naast voedsel opnemen maken ze bijvoorbeeld ook hormonen en onderdrukken ze infecties. Deze cruciale functies zijn echter obscuur gebleven omdat de verantwoordelijke cellen zeer zeldzaam zijn en snel veranderen. Dit project gaat mini-darmen met immuuncellen genereren, waardoor ze direct onder de microscoop gevolgd kunnen worden. Met deze aanpak kunnen we begrijpen hoe deze cellen samenwerken en kunnen we medicijnen testen zonder patiënten er aan bloot te stellen. Dit is belangrijk voor fenomenen variërend van obesitas tot immuunziektes, bacteriële infecties, allergieën en depressies.

Meer informatie over Open Competitie ENW – Groot

Ontwikkeling organoide gevolgd onder microscoop. Bron: AMOLF