News

Martin van Hecke wint Physicaprijs 2020

Published on January 9, 2020
Category Mechanical Metamaterials

De Physicaprijs 2020 is toegekend aan groepsleider Martin van Hecke (Mechanical Metamaterials groep). Van Hecke ontvangt de prijs vanwege zijn verdiensten op meerdere vlakken: de excellentie en originaliteit van zijn onderzoek, het vernieuwende karakter voor de Nederlandse natuurkunde, zijn inzet voor de jonge generatie en zijn excellente outreach. Hij publiceert regelmatig in toptijdschriften, maar besteedt ook veel aandacht aan het visualiseren van de gevonden effecten met (YouTube)filmpjes, waardoor een breed publiek bij de nieuwe ontwikkelingen wordt betrokken.

Volgens de jury is Van Hecke “een van Nederlands meest innovatieve onderzoekers aan het verrassend complexe gedrag van op het eerste gezicht simpele systemen. In zijn werk komen zeer serieuze fysica en begrijpelijke en interessante alledaagse problemen samen. Van Hecke heeft in de afgelopen jaren in belangrijke mate bijgedragen aan het wereldwijd vormgeven van het nieuwe vakgebied ‘Designer Matter’. Het werk van Martin van Hecke is een voorbeeld van hoe fundamenteel en toepassingsgericht werk hand in hand kunnen gaan.”

De Physicaprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een eminente, in Nederland werkzame natuurkundige. Van Hecke zal de prijs in ontvangst nemen tijdens het congres FYSICA 2020 dat op vrijdag 17 april plaatsvindt op Universiteit Twente (www.fysica.nl). Hij zal dan ook de bijbehorende Physicalezing uitspreken.

Martin van Hecke is bij AMOLF ook hoofd van de Designer Matter afdeling en heeft een aanstelling als hoogleraar aan de Universiteit Leiden.