Over AMOLF

ENG | NL

AMOLF is een van de onderzoeksinstituten van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het bevindt zich in het Amsterdam Science Park.

Lees meer over AMOLF

Facts & Figures

In 2017

 • 102 scientific publications (35 % in High Impact Factor journals)
 • 7 PhD theses
 • 161 employees (fte):
  25 post-doctoral researchers,  56 PhD students, guests and masterstudents
  12 tenured group leaders, 5 tenure trackgroup leaders
  63 support staff
 • M€ 17 yearly turnover:
  M€ 9 base funding from NWO
  M€ 8 additional funding

Video: Waarom willen onderzoekers zelf een cel maken?

Missie

De missie van AMOLF is het initiëren en uitvoeren van toonaangevend fundamenteel onderzoek aan nieuwe, strategisch belangrijke complexe molecuul- en materiaalsystemen, in samenwerking met de Nederlandse universiteiten en industrie.

Samenwerking

AMOLF-onderzoekers opereren in een wereldwijd netwerk van samenwerkingspartners.

Lees meer

Documentatie

Geschiedenis

Op 15 september 1949 wordt het FOM-laboratorium voor Massaspectrografie opgericht. De taak van het instituut is om te onderzoeken hoe uraniumisotopen kunnen worden gescheiden. Het instituut verandert meerdere keren haar naam: van FOM-laboratorium voor Massascheiding (1960),  via FOM-instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF) in 1966, tot FOM-instituut AMOLF. Deze naamswijzigingen reflecteren de belangrijke koerswisselingen in het onderzoeksprogramma van het instituut.

Vanaf 1 januari 2017 vormt de Stichting FOM samen met andere NWO-onderdelen een nieuwe organisatie. De naam FOM verdwijnt en daarmee verandert ook de naam van FOM-instituut AMOLF naar AMOLF.

Lees meer over onze geschiedenis