Over AMOLF

ENG | NL

AMOLF is een van de onderzoeksinstituten van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het bevindt zich in het Amsterdam Science Park.

Lees meer over AMOLF

Missie

De missie van AMOLF is het initiëren en uitvoeren van toonaangevend fundamenteel onderzoek aan nieuwe, strategisch belangrijke complexe molecuul- en materiaalsystemen, in samenwerking met de Nederlandse universiteiten en industrie.

Facts & Figures

In 2021

 • 98 scientific publications (40 % in High Impact Factor journals)
 • 16 PhD theses
 • 222 employees (fte):
  14 post-doctoral researchers,  62 PhD students, guests and master students
  15 tenured group leaders, 4 tenure track group leaders
  83 support staff
 • M€ 16.9 yearly turnover:
  M€ 11.1 base funding from NWO
  M€ 5.7 additional funding

Wat zijn metamaterialen?

Video: Martin van Hecke, Luuk van Laake en Mannus Schomaker in het tv-programma Atlas (NTR), 3 november 2021

Documentatie

Geschiedenis

Op 15 september 1949 wordt het FOM-laboratorium voor Massaspectrografie opgericht. De taak van het instituut is om te onderzoeken hoe uraniumisotopen kunnen worden gescheiden. Het instituut verandert meerdere keren haar naam: van FOM-laboratorium voor Massascheiding (1960),  via FOM-instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF) in 1966, tot FOM-instituut AMOLF. Deze naamswijzigingen reflecteren de belangrijke koerswisselingen in het onderzoeksprogramma van het instituut.

Vanaf 1 januari 2017 vormt de Stichting FOM samen met andere NWO-onderdelen een nieuwe organisatie. De naam FOM verdwijnt en daarmee verandert ook de naam van FOM-instituut AMOLF naar AMOLF.

Lees meer over onze geschiedenis